Posted by : Klisiaris Nikolaos Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ψάχνουν στη μηχανή αναζήτησης της Google δεν προχωράνε παραπάνω από μία σελίδα. Γι'αυτό και η Google προσπαθεί να ενσωματώσει και ένα δεύτερο κοινωνικό επίπεδο σχεδόν σε ότι κάνει.
Και ενώ οι αλγόριθμοι της Google μπορούν να ανιχνεύσουν όλο το σύνολο του δικτύου για να βρούνε σχετικές αναζητήσεις με αυτό που ψάχνει ο καθένας μας, μήπως τελικά μπορεί το Facebook να παρέχει καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα στο ίδιο το κοινωνικό της δίκτυο;;;


Σύμφωνα με πληροφορίες από το BusinessWeek, το Facebook έχει μια ομάδα που εργάζεται στο να κάνει την αναζήτηση στο site καλύτερο από ότι είναι τώρα:


Η αναζήτηση στο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε να παρέχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Περίπου δύο ντουζίνες μηχανικών του Facebook, με επικεφαλής τον πρώην μηχανικό της Google εν ονόματι Lars Rasmussen, δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε μια βελτιωμένη μηχανή αναζήτησης, αναφέρουν δύο άνθρωποι εξοικειωμένοι με το έργο που δεν ήθελε να πούνε το όνομα τους. Ο στόχος, λένε, είναι να βοηθήσουν τους χρήστες να βρίσκουν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τον τεράστιο όγκο του περιεχομένου που τα μέλη του Facebook ανεβάζουν καθημερινά, όπως ενημερώσεις κατάστασης, τα άρθρα, βίντεο, καθώς και άλλες πληροφορίες σε όλο το ίντερνετ που οι άνθρωποι τους αρέσει να κάνουν "like" με το χαρακτηριστικό εικονίδιο που υπάρχει σε κάθε site τώρα πια.


Το μόνο που ξέρουμε για το Google και το Facebook είναι ότι έχουν ένα κοινό γνώρισμα, λατρεύουν να μαζεύουν δεδομένα.


Η προσέγγιση της Google σχετικά με την αναζήτηση


Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, ακόμα και με την έναρξη του κοινωνικού δικτύου Google+, η Google σαρώνει το ίντερνετ για περιεχόμενο και μετά φιλτράροντας το μέσα από τους διάφορους αλγόριθμους της, αποφασίζει ποιο περιεχόμενο είναι σημαντικότερο. Το επιπλέον κοινωνικό στρώμα που έχει ενσωματωθεί επιτρέπει στους χρήστες να επικυρώνουν ότι οι μηχανές έχουν ήδη αποφασίσει.


Αυτό λειτουργεί πολύ καλά γιατί κάθε άνθρωπος βλέπει την κάθε πληροφορία διαφορετικά και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ψάχνεις πληροφορίες στην μητρική σου γλώσσα. Ακόμα και αν ξέρεις να χειρίζεσαι την αναζήτηση της Google πολύ καλά, μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να βρεις αυτό ακριβώς που θέλεις.


Η (πιθανή) προσέγγιση του Facebook σχετικά με την αναζήτηση


Ψάχνοντας το διαδίκτυο με το διάσημο πια "like" button, το Facebook έχει μια τεράστια βάση δεδομένων και πληροφοριών από όλους μας χωρίς να φοβάται ότι η Google θα μπορεί να βλέπει τα δεδομένα αυτά! Σκεφτείτε το σαν ένα πλήρες σετ από προσωπικές πληροφορίες οι οποίες όμως έχουν ελεγχθεί ήδη από τους ανθρώπους που τις ανέβασαν και δεν χρειάζεται να τις ελέγξει κανένας υπολογιστής και κανένας αλγόριθμος.


Ποιος κερδίζει όμως τελικά;


Είναι σαν να είμαστε θεατές σε μια μάχη τιτάνων όπου δύο πράγματα είναι ολοφάνερα. Η Google έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου και το Facebook έχει μείνει πίσω στην αναζήτηση. Σίγουρα το Facebook έχει σαν ασπίδα την Microsoft που θα μπορούσε να τους βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αλλά η μηχανή αναζήτησης Bing όπως είναι σήμερα, παρέχει μια πολύ παρόμοια εμπειρία με την αντίστοιχη αναζήτηση της Google.


Ακόμα αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν θέλουμε και εμπιστευόμαστε να βρίσκουμε τις πληροφορίες μέσα από τους ανθρώπους που έχεις στο Facebook ή εμπιστεύεσαι και προτιμάς περισσότερο να βρίσκουν τα αποτελέσματα για σένα οι μηχανές της Google;


Στο τέλος εμείς θα προτιμήσουμε μάλλον μια μίξη αυτών των δύο. Μέχρι λοιπόν το Facebook να κάνει κάνει κάποια κίνηση, ο κόσμος της αναζήτησης θα ανήκει στην Google. Ωστόσο ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg και η παρέα του, δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούν την τεράστια ροή των δεδομένων και τα τεράστια συμβόλαια των δολαρίων να περνάνε μπροστά τους. Πρόκειται να δούμε σύντομα μια επική μάχη και θα μπορούσε να κυριαρχήσει οποιοσδήποτε από τους δύο!

Leave a Reply

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

ΥΓ. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ GREEKLISH ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Αρχειοθήκη

Συνολικές προβολές σελίδας

Από το Blogger.

Αναγνώστες

free counters

- Copyright © Techmaniacnews -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -